Κατηγορίες
Uncategorized

Όταν ο Βορράς συνάντησε το Νότο!

Μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία
με πρόσκληση εμπειρογνώμονα (Invited Expert)
από το εξωτερικό στο σχολείο,

στο πλαίσιο τoυ Σχεδίου Erasmus+ 2021-2027.

Mobility ID: 39754-MOB-0014 Project code: 2023-1-EL01-KA121-SCH-000139754

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε και πολλά για τους Ιρλανδούς. Είναι ένα ταξίδι μακρινό ως τη χώρα του Βορρά, κάπως ακριβό και λίγοι το έχουν κάνει. Περισσότερα έχουμε δει σε ταινίες και σίγουρα σχολιάζουμε τα πορτοκαλόχρωμα μαλλιά τους. Κυρίως τους μνημονεύουμε για την ιστορική αντίστασή τους στους Άγγλους και την απώλεια ενός τμήματος της χώρας τους που είναι ως και σήμερα προσαρτημένο στη Μ. Βρετανία.

Ο Kevin Cahill ήρθε στο σχολείο ως Διδάκτωρ κι έφυγε ως … Mister Kevin ή απλώς ο Kevin! Η επαφή μαζί του έγινε μέσω προσωπικής γνωριμίας της εκπαιδευτικού Θ. Μπέτσου με τη Διδακτόρισσα κ. Λυδία Σαπουνά που διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία. Σε μια πρώτη επαφή μαζί του, κι αφού έφυγε η περιέργεια για το …εξωτικό στοιχείο της δράσης, εκπαιδευτικοί και μαθητική κοινότητα ενθουσιάστηκαν και γοητεύτηκαν από την παρουσία του. Απλός στους τρόπους, φιλικός κι ευχάριστος συνομίλησε με όσες/όσους περισσότερες/περισσότερους πρόλαβε. Στα διαλείμματα, παιδιά που δεν είχαν προγραμματιστεί για συνάντηση μαζί του, πέρασαν για να τον δουν, να μιλήσουν αγγλικά, να του πουν welcome! και come again!ακόμη και να του απευθύνουν προσωπικές ερωτήσεις για την οικογένειά του και για τα ενδιαφέροντά του. Οι συνάδελφοι εντυπωσιάστηκαν από την πλήρη απουσία επιτήδευσης στα λόγια και τη συμπεριφορά του, σε αντίθεση με τη συχνά διαδεδομένη αντίληψη για τους/τις Πανεπιστημιακούς. Ο ίδιος μίλησε προσωπικά μαζί τους, πρόσφερε ιρλανδικά σνακς, απάντησε σε ερωτήσεις, δέχτηκε κεράσματα και παρευρέθηκε σ’ ένα εξαιρετικό αποχαιρετιστήριο γεύμα σε ωραίο εστιατόριο του Περιστερίου με μεσογειακή κουζίνα και αέρα παλιάς Αθήνας.

Καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψή του στη Αθήνα, εκμεταλλεύτηκε τον ελεύθερο χρόνο του με επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ συνάδελφοι των συνόδεψαν σε χαρακτηριστικά σημεία της Πετρούπολης, έχοντας την ευκαιρία να του μιλήσουν για την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής…

Στον σύνδεσμο εδώ διαβάστε τη συνέχεια του εισαγωγικού άρθρου: γνωρίστε το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο του Dr. Kevin Cahill, μάθετε για τις παιδαγωγικές δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη βοήθειά του στο σχολείο, ενημερωθείτε πάνω σε ζητήματα ανισοτήτων και συμπερίληψης στην εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στη σελίδα, εξερευνήστε τις παρουσιάσεις των δύο δίωρων επιμορφωτικών συναντήσεων με εκπαιδευτικούς του σχολείου και δείτε φωτογραφίες μιας νέας ελληνοϊρλανδικής συνεργασίας και φιλίας!

Kevin Cahill, Educational Inequalities

Στον σύνδεσμο εδώ,

θα βρείτε μια απόπειρα μετάφρασης της παρουσίασης στα ελληνικά, για διευκόλυνση των αναγνωστ(ρι)ών.

Kevin Cahill, Inclusive Pedagogy and UDL

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ο τίτλος του άρθρου οδηγεί στη 2η επιμορφωτική συνάντηση με τον Dr. Kevin Cahill, με θέμα

τη Συμπεριληπτική Παιδαγωγική και

το μοντέλο UDL, Καθολικός Σχεδιασμός για τη Μάθηση

Το επιστημονικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο:

Καλλιεργώντας Συμπεριληπτικούς Σχολικούς Πολιτισμούς:
Μια οικολογική προσέγγιση με βάση τις αξίες

  • Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να είσαι διαφορετικός. Το να είσαι διαφορετικός σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
  • Πρέπει να γιορτάζουμε, να εκτιμούμε και να διδάσκουμε για τη διαφορετικότητά μας γιατί είναι «φυσιολογικό να είσαι διαφορετικός» (EADSNE, 2012, σελ. 12).
  • Οι αξίες έχουν τοποθετηθεί ως κεντρικές τόσο στη θεωρία όσο και στον σκοπό της εκπαίδευσης, καθώς και στις πρακτικές δραστηριότητες των σχολείων, ιστορικά και στη σύγχρονη βιβλιογραφία (O’Flaherty & McCormack, 2022, σελ. 773).
  • Άλλοι έχουν περιγράψει τις αξίες ως «αρχές, θεμελιώδεις πεποιθήσεις, ιδανικά, πρότυπα ή στάσεις ζωής που λειτουργούν ως γενικοί οδηγοί συμπεριφοράς ή ως σημεία αναφοράς για τη λήψη αποφάσεων», καθώς και ως «συναισθηματικές δεσμεύσεις και ιδέες περί αξίας».

Αξίες στο Σχολείο
• Το σχολείο έχει ως στόχο να μεταδώσει ένα σύνολο αξιών που θα επηρεάσουν τον/την μαθητή/τρια να ενεργεί με καλοσύνη, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη.
• Προσπαθεί να αναπτύξει κάθε μαθητή/τρια ξεχωριστά, ανάλογα με το επίπεδο των ικανοτήτων του/της.
• Εκτιμά και φροντίζει εξίσου όλους/ες τους/τις μαθητές.

Και το παιδαγωγικό ερώτημα:

Αντανακλούν τα σχολεία την κοινωνία ή η κοινωνία αντανακλά τα σχολεία;
Τα σχολεία αντανακλούν την κοινωνία ΚΑΙ η κοινωνία αντανακλά τα σχολεία…

Τι σημαίνει αυτό για εμάς ως εκπαιδευτικούς ηγέτες;

Στον σύνδεσμο εδώ,

θα βρείτε μια απόπειρα μετάφρασης της παρουσίασης στα ελληνικά, για διευκόλυνση των αναγνωστ(ρι)ών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *