Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

Νίκαια

 

Μικρή Ιστορία

Πριν την ίδρυσή της ως μέρος ενός δικτύου εμπορικών οικισμών υποστήριξης της Μασσαλίας από τους αρχαίους έλληνες Φωκαείς περίπου το 350 πΧ, υπάρχουν ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, που εντοπίζονται εκεί που σήμερα βρίσκεται η παλιά πόλη της Νίκαιας.

Η  ρωμαϊκή περίοδος  της πόλης (Cemenelum), βρίσκεται στο σημερινό Cimiez, που παλιά αποτελούσε ξεχωριστή περιοχή, ενώ σήμερα αποτελεί αριστοκρατική συνοικία της Νίκαιας.

Για αιώνες η Νίκαια ταλαντευόταν ανάμεσα στην ιταλική και την γαλλική κυριαρχία για να ενσωματωθεί τελικά στη Γαλλία το 1861.

Αποτελούσε μέχρι τότε στρατιωτική δύναμη, πότε κάτω από την κηδεμονία της Προβηγκίας, του βασιλείου της Σαβοΐας αλλά και της 2ης αυτοκρατορίας της Γαλλίας.

Υπέφερε από αρρώστιες και φυσικές καταστροφές, πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από Σαρακηνούς κι Οθωμανούς, επικεφαλής των οποίων ήταν ο διαβόητος Μπαρμπαρόσα. Από τότε προέρχεται κι ο μύθος της προστάτιδας της πόλης Catherine Ségurane.

Εκτός των Ιταλών και των Γάλλων, οι Άγγλοι διαμόρφωσαν επίσης το πρόσωπο της Νίκαιας κυρίως την περίοδο από τα μέσα του 18ου αιώνα, καθιστώντας την τον κατ’ εξοχήν χειμερινό τόπο διαβίωσης της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας και κατασκευάζοντας την φημισμένη Promenade des Anglais,που  αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης.

Η Νίκαια άνθισε κυριολεκτικά στην περίοδο, που αργότερα ονομάστηκε Belle époque, από το 1871 έως το 1914 που ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη με ανθρώπους ανοικτούς κι εξυπηρετικούς … μεγάλη διαφορά από τους σνομπ Παριζιάνους. Η Μεσόγειος είναι έτσι κι αλλιώς αυτή που τους ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Γαλλία και τους φέρνει πιο κοντά σ’ εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *