Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

Catherine Ségurane

Η ηρωίδα της Νίκαιας Catherine Ségurane ή Catarina Segurana στην τοπική διάλεκτο, δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αφού καμιά ιστορική μαρτυρία δεν αναφέρει την ύπαρξή της.

Είναι όμως ένα γοητευτικό παραμύθι, που αξίζει να ακουστεί

Τον Αύγουστο του 1543, οι Γάλλοι στο πλαίσιο του ιταλικού, όπως ονομάστηκε, πολέμου (ήταν πολλοί πριν υπάρξει καν η Ιταλία) με συμμάχους τους Τούρκους που είχαν, λέει, αρχιναύαρχο τον γνωστό σ’εμάς Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα επιτέθηκαν και κατέλαβαν την Νίκαια που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Σαβοΐας. Σπαζοκεφαλιά!

Μια πλύστρα σεβαστών διαστάσεων… Μην σας ξεγελάει η εικόνα, επιτέθηκε με τον κόπανο,  βασικό εργαλείο της πλύσης, και χτύπησε έναν σημαιοφόρο του εχθρού παίρνοντας του τη  σημαία. Έτσι απεικονίζεται στο ανάγλυφο που υπάρχει στο σημείο που υποτίθεται ότι συνέβη το γεγονός

Η δεύτερη πιο νόστιμη εκδοχή λέει ότι η Catherine, που ήταν όπως είπαμε αρκετά σωματώδης, έστρεψε τα οπίσθια της στους εχθρούς και τους έτρεψε σε άτακτη φυγή.

Διαλέγετε και παίρνετε!

Για την ιστορία: Σουλτάνος των Οθωμανών ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και βασιλιάς των Γάλλων ο Φραγκίσκος ο Α’. Ο μεγάλος αντίπαλος : ο αυτοκράτορας Κάρολος ο 5ος

Απέναντι λοιπόν στα σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, οι απλοί άνθρωποι πλάθουν τους δικούς τους ταπεινούς ήρωες, γεννημένους από την φαντασία ή την ανάγκη  να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία τους.

Πάντως κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου που τιμάται η Αγία Αικατερίνη στην Νίκαια τιμούν και την μνήμη της Catherine.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *