Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

Monaco

Ο οίκος των Grimaldi,

Ο αρχαιότερος βασιλικός οίκος της Ευρώπης (700 χρόνων) οφείλει την αρχαιότητα του σε ένα επεισόδιο μυθικού/ιστορικού χαρακτήρα. Πριν, λοιπόν, ο Ραινιέ παντρευτεί την Grace Kelly και γίνει το Μονακό o γκλαμουράτος φορολογικός παράδεισος, που όλοι αγαπάμε, εκεί όπου πολιτογραφούνται οι πλούσιοι του πλανήτη για να μην μοιράζονται τα λεφτά τους ούτε με τους φτωχούς (Θεός φυλάξοι), ούτε με τον έφορο, υπήρξε ο πρώτος Grimaldi, που αξίζει την προσοχή μας.

Ο Malizia, δηλαδή πονηρός, κατεργάρης ή και κακόβουλος Francisco Grimaldi, που το άγαλμα του κοσμεί το παλάτι του Μονακό, ήταν Γενοβέζος από οικογένεια ευγενών φεουδαρχών και θεωρείται ο γενάρχης του οίκου…. αν και αυτό δεν είναι και πέρα για πέρα αληθινό.

Για να μην μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες, έτσι κι αλλιώς η ιστορία της Δύσης αυτής της εποχής είναι για δυνατούς λύτες, οι Grimaldi, θέλησαν να καταλάβουν τον Βράχο, ώστε να ελέγχουν την κίνηση υπέρ ή κατά της Γένοβα αναλόγως τις συμμαχίες. Παρεμπιπτόντως το Μονακό ανήκε στην Γένοβα.

Ο παμπόνηρος Francisco, τη νύχτα της 8ης  Ιανουαρίου του 1297, ντύθηκε Φραγκισκανός καλόγερος, και μαζί με τον ξάδερφο του Rainier, κατάφεραν να ξεγελάσουν τη φρουρά και μαζί με τους άντρες τους κατέλαβαν τον Βράχο και τον κράτησαν 4 χρόνια. Μετά τον ξαναπήραν οι Γενοβέζοι, ναι τα είπαμε κι ο Grimaldi Γενοβέζος ήταν. Γι αυτό το οικόσημο του Μονακό απεικονίζει 2 καλόγερους. Ο ξάδελφος Rainier είναι ουσιαστικά ο γενάρχης του οίκου, μια κι ο Francisco δεν είχε παιδιά.

Πέρασαν χρόνια και πόλεμοι και το Μονακό κατέληξε στο Βασίλειο της Αραγωνίας ( Ισπανία για να μην ψάχνετε) κι από εκεί λέγεται ότι το αγόρασε η οικογένεια Grimaldi. Δουλίτσα να γίνεται!  Από τότε οι αρσενικοί Grimaldi διαδέχονται ο ένας τον άλλον χωρίς διακοπή.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία (που δεν το προτείνω) θα πρέπει να ανατρέξει στη περίεργη ιστορία των Γουέλφων και Γιβελλίνων 2 αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων που δρούσαν εκείνη την εποχή 12ος-14ος αιώνας στην Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, που βεβαίως δεν ήταν μια ενιαία χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *