Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ Β΄

(ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ)

Tο πριγκιπάτο του Μονακό είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα στον κόσμο μετά το Βατικανό, αλλά και η πιο πυκνοκατοικημένη, αφού ως φορολογικός παράδεισος (μηδενικός φόρος εισοδήματος!) αποτελεί πόλο έλξης των πλούσιων.  Το γεγονός αυτό πρόσφερε πλούτο στο κρατίδιο, αλλά του στέρησε τη χαρακτηριστική γοητεία της Γαλλικής Ριβιέρας.

Το διεθνώς φημισμένο Μόντε Κάρλο (συνοικία του Μονακό) είναι ένα συνονθύλευμα από πολυώροφα πολυτελή, ωστόσο κακόγουστα κτίρια, που σκαρφαλώνουν τους λόφους “πνίγοντας” το φυσικό τοπίο, σε ένα αλλοπρόσαλλο πολεοδομικό σχέδιο εντελώς ακατάλληλο για πεζούς, αφού απουσιάζουν τα πεζοδρόμια! Από την άλλη πλευρά βέβαια προσελκύει τους λάτρεις της Formula 1, αφού είναι η πατρίδα του Grand Prix.

Όμως σε αντίθεση με το Μόντε Κάρλο, τη δική του φυσική ομορφιά έχει ο Βράχος του Μονακό που υψώνεται δίπλα στο λιμάνι, με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Πάνω του βρίσκεται η γραφική παλιά πόλη και το βασιλικό παλάτι του πριγκιπάτου.

Οι περίφημοι κήποι του Μονακό

Μικρή γραφική πλατεία στην παλιά πόλη του Μονακό. Το πηγάδι των ευχών;

Λέγεται ότι το όνομα Μονακό προέρχεται από τη λέξη «Μόνοικος», δηλαδή «Μοναδικός Οίκος», και ότι έτσι ονομαζόταν ένα ιερό του Ηρακλή που υπήρχε εκεί. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το γεγονός πως ο κύριος λιμένας του Μονακό ονομάζεται «Λιμένας του Ηρακλή». Από το 1297 μέχρι τον 16ο αιώνα η πόλη τέθηκε υπό την προστασία της γενουατικής οικογένειας των Γκριμάλντι. Στη συνέχεια πέρασε στους Ισπανούς και μετά στους Γάλλους  ως το 1814, οπότε ο Οίκος των Γκριμάλντι επανήλθε στην εξουσία μέχρι και σήμερα. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η γαλλική, αλλά υπάρχει και η μονεγάσκικη διάλεκτος, μια παλιά γενουατική-ιταλική διάλεκτος που ομιλείται από κάποιους κατοίκους.

ΚΑΝΝΕΣ

Οι Κάννες είναι μια πόλη διάσημη κυρίως για το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ της. Όλοι έχουμε δει σε φωτογραφίες την «Croisette», τον υπέροχο παραθαλάσσιο δρόμο με τους φοίνικες, τα αποτυπώματα των χεριών πολλών διάσημων καλλιτεχνών στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον χώρο του φεστιβάλ (κάτι αντίστοιχο με τα αστέρια του Hollywood), την αμμουδιά της, τα καταστήματα με τα πανάκριβα ρούχα.

Ελάχιστα θυμίζουν το παρελθόν της, όταν οι Κάννες ήταν απλώς ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων.  Ένα από αυτά είναι η παραδοσιακή αγορά της, όπου είδαμε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα. 

Το ξενοδοχείο Carlton στο οποίο διοργανωνόταν παλιά το κινηματογραφικό φεστιβάλ
Ο σύγχρονος χώρος του φεστιβάλ. Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις αφού θα ξεκινούσε σε λίγες εβδομάδες
Τα αποτυπώματα χεριών των Πολ Βερχόβεν και Σάρον Στόουν…
…αλλά και του Ροζ Πάνθηρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *