Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

Το μουσείο Matisse στη Νίκαια.

Μια πανέμορφη και κατακόκκινη βίλλα του 17ου αιώνα βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην εύπορη συνοικία του Cimiez στη Νίκαια και στεγάζει τη συλλογή έργων του ίδιου και άλλων καλλιτεχνών, έργα και αντικείμενα τέχνης που είχε στην κατοχή του, καθώς και δωρεές των κληρονόμων του.  Επίσης φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, κυρίως δημιουργών, που «συνομιλούν» με τον Μatisse.

Ποιος ήταν ο Henri Matisse;

Γεννήθηκε το 1869 και πέθανε το 1954 στη Νίκαια, όπου έζησε πολύ καιρό.  Παιδί εύπορης οικογένειας, σπούδασε Νομική, αλλά αναρρώνοντας από εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, στα 22 του χρόνια, καταπιάστηκε με την ζωγραφική.

Απέτυχε 2 φορές στις εξετάσεις της σχολής Καλών Τεχνών και τα κατάφερε τελικά με την 3η προσπάθεια. Τα έργα της αρχικής περιόδου του θεωρούνται μάλλον ανέμπνευστα και βαρετά. Ώσπου αρχίζει να μελετάει τον Cézanne, που θεωρούσε Θεό, όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι ζωγράφοι άλλωστε, και σταδιακά αρχίζει να εξελίσσεται.

Ουσιαστικός ιδρυτής του κινήματος του Φωβισμού, από την γαλλική λέξη fauve, που θα πει αγρίμι, ενός μικρού σε βίο αλλά μεγάλου σε σπουδαιότητα κινήματος ζωγραφικής. Χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, κυρίως κόκκινο, έντονες αντιθέσεις και απλές συχνά παραμορφωμένες γραμμές.

Χτυπημένος από καρκίνο, σε αναπηρική καρέκλα, έχοντας σαν φύλακες άγγελους καλόγριες που τότε εκτελούσαν χρέη νοσοκόμων, θέλησε να τις ξεπληρώσει σχεδιάζοντας και πληρώνοντας την εκκλησία της Vence, αφήνοντας ένα από τα φωτεινότερα έργα του.

Καθηλωμένος στο κρεβάτι και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ψαλίδι και τεράστια κομμάτια χρωματισμένο χαρτί άρχισε να φτιάχνει τα collages του, (cut- outs, gouaches découpées) μεταξύ αυτών και τα πασίγνωστα 4 μπλε γυμνά, επαναπροσδιορίζοντας στα 70 του χρόνια την τέχνη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *