Κατηγορίες
Γαλλία Νίκαια

Εικόνες από το γαλλικό Πάσχα

Η εβδομάδα που βρεθήκαμε στη Νίκαια ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών. Η αλήθεια είναι πως δεν συναντήσαμε την κατάνυξη που έχουμε συνηθίσει στον τόπο μας. Οι εκκλησίες λειτουργούσαν για τους πιστούς, όμως δεν άκουγες καμπάνες και δεν έβλεπες ιδιαίτερους στολισμούς στα καταστήματα. Βέβαια στα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια, καμπανούλες. Πολλά από αυτά ήταν περίτεχνα αλλά και πανάκριβα!

Η Μεγάλη Παρασκευή δεν είναι αργία στη Νίκαια και όλα λειτουργούσαν κανονικά. Όπως κι εμείς, τη μέρα εκείνη οι Γάλλοι δεν τρώνε κρέας, το οποίο επανέρχεται στο τραπέζι τους την Κυριακή του Πάσχα. Εκείνη τη μέρα απουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή του σουβλιστού αρνιού στον αέρα, όμως τα τραπέζια των Γάλλων είναι γιορτινά και στρώνονται με αρνί ή χοιρινό. Η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε όλη τη Γαλλία και οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται το διήμερο για μικρές αποδράσεις.

Ένα σοκολατένιο έργο τέχνης εύχεται στο τυχερό παιδί που θα το δεχτεί ως δώρο “καλό Πάσχα”! Αρκετά μεγάλων διαστάσεων, κοσμούσε τη βιτρίνα του MAISON AUER, του παλαιότερου και πιο γνωστού ζαχαροπλαστείου της Νίκαιας. Και ναι, αυτό που αναγράφεται στο ταμπελάκι είναι η τιμή του…
Ο Επιτάφιος στην Αντίμπ.
Μεγάλο Σάββατο βράδυ και οι πιστοί έχουν βγεί όλοι έξω από την εκκλησία. Έχουν ανάψει φωτιά από ξερά κλαδιά την οποία ο ιερέας ευλογεί ψέλνοντας. Από αυτή τη φωτιά θα ανάψουν τις λαμπάδες τους και θα ξαναμπούν στην εκκλησία, η οποία είναι σκοτεινή. Στην αρχή φέγγουν μόνο οι φλόγες των λαμπάδων, όμως σιγά σιγά, όσο εξελίσσεται η Λειτουργία της Ανάστασης, τα φώτα ανάβουν ένα ένα, μέχρι που στο τέλος η εκκλησία είναι πάμφωτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *