Κατηγορίες
Mindfulness for Teachers: a Hands-on Approach

Mindfulness στη Φλωρεντία

                                

Δευτέρα 17/02/2020

Φλωρεντία, ξύπνημα σε μια υπέροχη πόλη, ένα πλούσιο πρωινό, αγωνία και πολλές προσδοκίες από το course που είχα επιλέξει. Αφού συμβουλεύτηκα τον χάρτη, διαπίστωσα ότι  το κτίριο του Europass ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο. 4 λεπτά περπάτημα. Τέλεια, 9:00 ξεκινούσε το μάθημα ,8:50 έφυγα από το ξενοδοχείο. Κι όμως, χάθηκα!!!!!!!!!!! Κατάφερα να φτάσω στο Europass Teachers Academy  στις 9.20.Ρώτησα που γινόταν το μάθημα , ‘’Mindulness for teachers a hands-on approach΄΄. Μου έδειξαν την αίθουσα και μου είπαν ότι έπρεπε να βγάλω τα παπούτσια μου, πριν μπω. Όλοι παρόντες ,καθισμένοι σε κύκλο .Είχαν ήδη αυτοπαρουσιαστεί. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Πρώτη μέρα και να αργήσω; Τώρα όμως ήταν αργά. Χαιρέτησα, ζήτησα συγνώμη χωρίς να μπορώ να κρύψω την ταραχή μου και προσπάθησα να εξηγήσω τον λόγο της αργοπορίας μου. Οι συνάδελφοι με καλωσόρισαν χαμογελαστοί και η δασκάλα μου είπε: κάθισε και πάρε μερικές  ανάσες. Τώρα πες μας τι νιώθεις χωρίς κρίση όμως. Είμαι αδικαιολόγητη, ξεκίνησα. Χωρίς κρίση μου ξαναλέει. Περίγραψε μόνo τι νιώθεις.  Νιώθω ότι είμαι κατακόκκινη, έχω ένα σφίξιμο στο στομάχι ,αισθάνομαι ότι θα σκάσω. Πολύ ωραία μου λέει .Βαθιά εισπνοή και εκπνοή. Πως αισθάνεσαι τώρα; Πολύ καλύτερα, απαντώ. Πιο  χαλαρή. Ορίστε, μου λέει, το 1ο σου μάθημα στο mindfulness.Χρειάστηκε  μια εβδομάδα για να καταλάβω τι ακριβώς εννοούσε ΄Ομως συνειδητοποίησα  πόσο σημαντικό  είναι να μην κάνεις κρίσεις  και να αποδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι, καλά ή κακά. Στη συνέχεια μου ζήτησε να αυτοπαρουσιαστώ μια και οι άλλοι το είχαν κάνει ήδη. Το έκανα και  σκεφτόμουν: δηλαδή οι άλλοι ξέρουν για εμένα κι εγώ τίποτα γι αυτούς. Ε βέβαια, αφού  άργησα. Δεν πρόκειται να τους μάθω. Ξαφνικά ακούω τη δασκάλα: συνέχισε και μείνε στη παρούσα στιγμή, μη σκέφτεσαι τίποτα άλλο. Προσπάθησα να ακολουθήσω τις οδηγίες της  δεν είμαι σίγουρη ότι το κατάφερα.2ο μάθημα, μου λέει. Μένω στο παρόν. Δεν αναμασώ το παρελθόν, ούτε σχεδιάζω το μέλλον. Ενδιαφέροντα όλα αυτά, σκέφτομαι. Πώς θα τα εφαρμόσω όμως;  Στη συνέχεια ο καθένας παρουσίασε το σχολείο του,  δέχτηκε σχόλια και ερωτήσεις ,συζητήσαμε  για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας  από την οποία προερχόταν. Τελικά, σκέφτομαι, τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες έχουμε ως εκπαιδευτικοί είτε είμαστε στην Ελλάδα είτε στη Φιvλανδία είτε στην Ισπανία.  Σιγά σιγά χαλάρωσα, ηρέμησα, παρουσίασα το βίντεο για το σχολείο μας ,απάντησα στις ερωτήσεις των συναδέλφων και πραγματικά αισθάνθηκα σα να τους γνώριζα χρόνια. Εκπαιδευτικοί  από Γερμανία, Φινλανδία, Ισπανία  σύνολο 12,μια εγώ από Ελλάδα 13 και η Έλενα, η Ιταλίδα δασκάλα ,14. Ήρθε η ώρα για το διάλειμμα. Εκεί γνωρίστηκα καλύτερα με τους συναδέλφους  και ήμουν πολύ χαρούμενη, γιατί είχα την ευκαιρία να ξαναθυμηθώ  τα Ισπανικά μου. Κακώς αγχώθηκα, σκέφτηκα. Όλους τους γνώρισα και πολύ εύκολα. Δίκιο είχε η δασκάλα, μένουμε στο παρόν. Συνέχεια του μαθήματος με θεωρία. Εισαγωγή στο mindfulness.Το μάθημα τελείωσε με έναν δεκάλεπτο διαλογισμό.

Τρίτη  18/2  Πρωινό και γρήγορα στο μάθημα. Βγάζουμε παπούτσια και  έκπληξη!!! Παίρνουμε στρωματάκια, κουβερτάκια, βρίσκουμε τις θέσεις μας στον χώρο  και ξεκινάμε το body scan. Απίστευτη εμπειρία.25 λεπτά και νόμισα ότι πέρασαν μόνο 5. Καταγράψαμε τα συναισθήματά μας   και κατόπιν τα  μοιραστήκαμε με τους υπόλοιπους. Συνέχεια είχε το φαγητό και το ποτό με mindfulness.Είχα φέρει λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλου και χιώτικο λικέρ με γεύση μανταρίνι. Έφαγαν και ήπιαν όλοι με τον τρόπο που μας υπέδειξε η δασκάλα. Εκεί συνειδητοποίησα με πόσο λάθος τρόπο έτρωγα και πως έχανα τις γεύσεις και την απόλαυση του φαγητού. Από εδώ και μπρος  μόνο φαγητό με ενσυνειδητότητα. Κατόπιν ο καθένας κατέγραψε την εμπειρία του και μετά τη μοιράστηκε με τους υπόλοιπους. Η 25λεπτη γιόγκα έκλεισε υπέροχα το δεύτερο μάθημα. Είχα πια αρχίσει να μπαίνω για τα καλά στο κλίμα του mindfulness.

Τετάρτη 19/2

  Με  βροχερό καιρό ,άριστη διάθεση και αγωνία για το3ο μάθημα έφτασα στην ώρα μου φυσικά. Ακολουθώ τη γνωστή διαδικασία, βγάζω παπούτσια, παίρνω  στρώμα και κουβερτάκι και έτοιμη . 30 λεπτά meditation  και διαπιστώνω ότι καταφέρνω να επικεντρώνομαι στις αναπνοές, να εστιάζω στο παρόν και να επαναφέρω πιο εύκολα το μυαλό μου, όταν αποφάσιζε να φύγει. Καταγραφή ξανά των σκέψεων και των συναισθημάτων και μετά παρουσίαση στην ολομέλεια. Διαπιστώσαμε ότι μέσα σε τρεις ημέρες η πρόοδος ήταν πολύ μεγάλη. Ακολούθησε η θεωρία.Mindfulness του σώματος και Mindfulness για εκπαιδευτικούς. Διάλειμμα, καφές και υπέροχες καραμέλες από τις Γερμανίδες εκπ/κούς. Συνέχεια της θεωρίας και κλείσιμο με γιόγκα. Ηρεμία, χαλάρωση, αναπνοές.

Πέμπτη 20/2

 Παχυντικότατου πρωινού συνέχεια, φόρμες  και γρήγορα για το 4ο μάθημα. Καλημέρα και ξεκινάμε με walking mindfulness. Θαύμα!!!!!!!!!!!!Περπατάω αργά!!!!!!!Εγώ που πάντα έτρεχα.Mindfulness communication, Compassion and empathy, mindfulness kindness είναι η θεωρία της ημέρας. 30λεπτη γιόγκα και πραγματικά βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια. Πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνομαι τόσο ήρεμη, χαλαρή και απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Το μεσημέρι δεν θέλω να φύγω. Γιατί περνάνε τόσο γρήγορα οι ώρες και οι μέρες; Αποδέξου αυτό που συμβαίνει, ακούω τη φωνή της δασκάλας. Μες το μυαλό μου είναι; Αναρωτιέμαι. Μάλλον δεν αναρωτιέμαι, είμαι βέβαιη.

Παρασκευή 21/2

 Το παχυντικό πρωινό συνεχίζεται, τώρα όμως έχω μάθει να το τρώω με ενσυνειδητότητα. Το απολαμβάνω περισσότερο και τρώω  λιγότερο. Αυτόματος πιλότος τέλος. Όσο μπορώ θα τον κρατάω μακριά από τη ζωή μου. Τελευταίο meditation (τι κρίμα).Καταγραφή συναισθημάτων και συζήτηση  με την ολομέλεια. Στεναχώρια που τελείωσε το course  μαζί με γαλήνη και ηρεμία όμως. Άλλωστε  μάθαμε να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα και να μην τα απωθούμε. Αξιολογήσαμε το μάθημα και την δασκάλα, η οποία ήταν εξαιρετική. Ανταλλάξαμε mail  και τηλέφωνα με τους συναδέλφους των άλλων χωρών.Mindfulness practice,γιόγκα και τέλος των μαθημάτων. Φοράμε ξανά τα παπούτσια μας και έτοιμοι για ένα tour  στην Τοσκάνη. Η μύηση στα μυστικά του mindfulness  σε συνδυασμό με τη μαγευτική Φλωρεντία, ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Ανυπομονώ να τη μοιραστώ   με τους μαθητές και τους συναδέλφους μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *