Κατηγορίες
Motivate your students with Growth mindset feedback

Περιγραφή Επιμόρφωσης

  Μάθαμε πόσο αναγκαία είναι για την εξέλιξη των μαθητών μας η  δημιουργία θετικού και παραγωγικού κλίματος μάθησης. Η Νοοτροπία Ανάπτυξης ενθαρρύνει τους μαθητές να βλέπουν την αξιολόγηση ως μια ευκαιρία για βελτίωση και όχι ως κριτική

Η αξιολόγηση θεωρείται ως ευκαιρία ανατροφοδότησης. Η ανατροφοδότηση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση και την επιτυχία των μαθητών. Ωστόσο, η επίδρασή της μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική. Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση βοηθά τους μαθητές σας να πιστεύουν ότι οι δεξιότητές και οι γνώσεις τους μπορούν να αναπτυχθούν μέσω αφοσίωσης, αυξάνοντας έτσι την ενεργοποίηση τους και την ικανότητά τους να ξεπερνούν τις αρχικές τους δυσκολίες.

Αντίθετα, η αρνητική ανατροφοδότηση μπορεί να αποθαρρύνει και να εμποδίσει τη μελλοντική πρόοδο. Επομένως, η γνώση του πώς να παρέχεται εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι απαραίτητη για κάθε εκπαιδευτή.

Ανατροφοδότηση feedback είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει καταβάλει ένας μαθητής κι έχει σαν στόχο στόχο την βελτίωση της επίδοσης του.

 Η Νοοτροπία Ανάπτυξης εμπεριέχει την πεποίθηση ότι η νοημοσύνη και τα ταλέντα μπορούν να αναπτυχθούν με τον χρόνο από εκείνους που έχουν το θάρρος να αποδεχτούν την αποτυχία και να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια ώστε να καταφέρουν να προοδεύσουν.

Αντίθετα, η Σταθερή Νοοτροπία θεωρεί ότι η νοημοσύνη εξαρτάται από εγγενείς ικανότητες – οπότε, αν ένας μαθητής δεν είναι καλός σε κάτι, ποτέ δεν θα είναι καλός σε αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές με Νοοτροπία Ανάπτυξης νιώθουν δυνατοί, δουλεύουν πιο σκληρά και, είναι  πρόθυμοι να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να μαθαίνουν από τα λάθη τους

Η παροχή εποικοδομητικής ανατροφοδότησης συνδέεται επίσης με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών και συνηθειών, όπως με ποια tips, με ποιες φράσεις θα βοηθήσουμε τους μαθητές να υιοθετήσουν Νοοτροπία Ανάπτυξης. Θα αναφερθούμε στους τρεις τύπους ανατροφοδότησης (feed up, feed-back και feed-forward)

 Αλληλεπιδράσαμε με άλλους συμμετέχοντες, πειραματιστήκαμε με διάφορες στρατηγικές για να βρεθούμε στη θέση των μαθητών και να κατανοήσουμε πώς αισθάνονται όταν λαμβάνουν ανατροφοδότηση. Νιώθαμε σαν μαθητές με την επιμορφώτρια σε ρόλο καθηγητή. (Πίεση αφόρητη).

Σαν εκπαιδευτικοί εφαρμόσαμε τεχνικές θετικής ανατροφοδότησης κι ενδυνάμωσης για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας και της διάθεσης μας να εξελιχθούμε και να θεωρούμε τα λάθη μας ως ευκαιρίες.

Ορίστε Σαφείς Εκπαιδευτικούς Στόχους:

  • Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές κατανοούν τι περιμένετε απ’ αυτούς.
    • Δημιουργήστε ένα ασφαλές μη κριτικό περιβάλλον στην τάξη όπου οι μαθητές νιώθουν άνετα να μοιράζονται τις σκέψεις, τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους.
    • Παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη, δείχνοντας στους μαθητές σας πως μαθαίνετε από αυτά.
    • Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για πρόοδο.
    • Ενθαρρύνετε κάθε στάδιο της προσπάθειας των μαθητών κι όχι μόνο το αποτέλεσμα
    •  Χρησιμοποιήστε τις φράσεις κλειδιά : “Μου αρέσει, θα επιθυμούσα, αναρωτιέμαι” για να παρέχετε ανατροφοδότηση. Για παράδειγμα, “Μου αρέσει η πορεία της σκέψης σου. Θα επιθυμούσα να αναπτύξεις την άποψή σου περισσότερο. Αναρωτιέμαι αν μπορείς να συνδέσεις αυτήν την ιδέα μ’ αυτό που μάθαμε πέρσι
    • Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους. Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Επίσης παρέχει στους διδάσκοντες μικρές «ανάσες» ξεκούρασης
    • Ζητήστε από τους μαθητές να αξιολογήσουν τη δουλειά τους και να θέσουν στόχους για βελτίωση. Αυτό προάγει την αυτονόμηση και ενθαρρύνει την συνειδητή συμμετοχή τους καθώς τους δημιουργεί κίνητρα και νέους στόχους
    • Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικά εργαλεία και πλατφόρμες που  διευκολύνουν την αυτοαξιολόγηση, όπως online διαγωνίσματα, quiz, ερωτηματολόγια, τα οποία κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό και σύγχρονο.
    • Επιβραβεύστε μικρές επιτυχίες και βελτιώσεις για να ενθαρρύνετε τους μαθητές. Τονίστε παραδείγματα που δείχνουν πως η σκληρή δουλειά και η εφαρμογή της ανατροφοδότησης οδηγούν σε ανάπτυξη
    •  Μοιραστείτε με τους γονείς ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πρόοδο τους παιδιού τους, αποφεύγοντας τους κλασικούς χαρακτηρισμούς και συζητήστε στρατηγικές για βελτίωση.
    • Να είστε πρόθυμοι να κάνετε προσαρμογές βάσει των σχολίων των μαθητών σας

Με την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών μπορείτε να παρακινήσετε τους μαθητές να αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους μάθησης και να βλέπουν την ανατροφοδότηση ως ένα πολύτιμο εργαλείο για διαρκή βελτίωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *